De geschiedenis van shutters.

Shutter je ziet ze net zo goed in historische panden, als in een hypermodern appartement, net zo goed in Nederland als New York. Wie zou verwachten dat deze bijzonder sfeervolle vorm van zonnewering al duizenden jaren geleden werd gebruikt? Waar de oorsprong ligt?

Algemeen wordt aangenomen dat de oude Grieken de uitvinding van shutters op hun naam mogen zetten. De eerste shutters zijn van marmer en van het type ‘Louvre’. In tegenstelling tot shutters van vandaag de dag kunnen de lamellen echter niet bewegen. Wel beperken ze lichtinval en zorgen tegelijkertijd voor een goede luchtventilatie. Het is een sterk wapen tegen de verzengende zomerse hitte.

Van Griekenland naar het Middellandse zeegebied.

Vanuit Griekenland verspreidt de shutter zich langzaam maar zeker naar het Middellandse zeegebied. Steeds vaker wordt in plaats van marmer, lindenhout gebruikt om shutters mee te maken. Ook de vorm verandert langzaam maar zeker en ontwerpers bedenken de beweegbare Louvre. Hierdoor valt de licht –en luchtinval te reguleren, krijgen shutters een privacy functie en beschermen ze bovendien tegen regen en insecten. Met name dit laatste maakt shutters ook interessant voor Noord Europese landen.

Engeland van de 18de eeuw

Als in de 15de eeuw het glazen raam zijn intrede doet, krijgen shutters voor het eerst een meer decoratieve functie. Aanvankelijk is glas wel alleen voor de rijken weggelegd omdat het kostbaar is. Onder hen wordt het een trend om de bovenkant van een raam met glas in te leggen en aan de onderkant shutters te plaatsen. Naarmate glas meer en meer een algemeen goed wordt, worden shutters steeds vaker puur als decoratie gebruikt. In het Engeland van de 18de eeuw staan shutters symbool voor status en stijl.

De Nieuwe Wereld

Tijdens de kolonisatie van Amerika introduceren de Spanjaarden shutters in de Nieuwe Wereld. Ze doen het met name goed bij ‘het chique’ in het diepe Zuiden. Op katoenplantages en in de herenhuizen zijn ze een beproefd instrument om de zon buiten de deur te houden en ervoor te zorgen dat de temperaturen binnenshuis niet al te hoog oplopen.

Vandaag de dag zijn shutters niet meer weg te denken uit het Amerikaanse interieur. Ze zijn hier immens populair en worden ook regelmatig gebruikt in films met lichtinval sfeer te creëren. In Europa is de shutter bezig met een onstuitbare opmars, niet verwonderlijk omdat shutters zowel stoer als elegant zijn en zowel in en modern, -als klassiek interieur passen.

Klant ervaringen

Bent u niet zeker of Shuttersdiscount de juiste keuze is? Lees hieronder dan alle Shuttersdiscout.nl ervaringen, reviews en beoordelingen. Meer beoordelingen vindt u op Facebook of Instagram.

Bedankt Rogier, super blij met de Shutters.
  • Leon van Dijk
Hoi Roger, het is nog mooier dan verwacht!! Super bedankt!! ?
  • Martijn Hageweijer
ShuttersDiscount bedankt voor het leveren van jullie waanzinnige mooie kwaliteits shutters. Nu nog even wachten op de shutters voor de keukenramen en dan is alles af! Jullie monteur is echt een vakman en daar mogen jullie trots op zijn!
  • Michel Thomas
Stuur een bericht